Komunitní knihovna JMK 2020

V pátek 14. května 2021 proběhlo v reprezentativních prostorách Zasedacího sálu Krajského úřadu Jihomoravského kraje oceňování Komunitní knihovny Jihomoravského kraje 2020. Ocenění předali ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.
Cílem soutěže je, ve shodě s aktuálními trendy, iniciovat, motivovat a podpořit zejména menší knihovny k proměně v komunitní centra obcí napomáhající propojování lidí v místě. Dále pak k jejich vzájemnému poznávání a budování nových vztahů založených na solidaritě, úctě a respektu.
Vítěze vybrala porota z celkového počtu 21 nominovaných knihoven.
Regionální oddělení Městské knihovny Znojmo má největší radost z vítězné Místní knihovny v Litobratřicích, která vyhrála v kategorii do 500 obyvatel. Obec Litobratřice se nachází v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji, žije zde 483 obyvatel. Nyní je starostou pan Milan Kadlečík. Knihovnicí je Mgr. Eliška Zichová, která byla na mateřské dovolené zastoupená svou sestrou Bc. Zuzanou Dvořákovou. Obě sestry spolu však i po návratu z mateřské dovolené stále úzce spolupracují. A o knihovnu se starají společně. Knihovna sídlí ve zrekonstruované budově Kulturního a společenského centra, kde se zároveň nachází i obecní úřad.
Každoročně dostávají od obce finance nejen na knižní fond, ale i na kulturní a vzdělávací akce, o které v jejich případě není nouze. Za zmínku stojí čtvrtletní dílničky pro MŠ Litobratřice, podzimní Dýňová stezka nebo celoroční projekt pro děti „Knihovna dětem“ také pro MŠ Litobratřice. Také utvořili novou skupinku „Litobratřická mrňata“ pro děti od 0-3 let, cílem je vytvoření kolektivních vztahů mezi dětmi, rozvoj kreativity, pohybových aktivit a samozřejmě, aby se děti rády vracely do knihovny.
Knihovna v obci spolupracuje nejen s mateřskou školou, ale i se spolkem Litobratřické berušky.
Místní knihovna v Litobratřicích byla loni nominována i do soutěže Knihovna roku 2020 v rámci Vesnice roku 2020, kde se sice neumístila, ale získala ocenění za „krásně zrekonstruované prostory knihovny s potenciálem pro další rozvoj komunitních aktivit a nápaditou práci s nejmenšími čtenáři.“
V roce 2019 získala ocenění od Městské knihovny Znojmo za zdařilou rekonstrukci knihovny.

Vítězné knihovny dle jednotlivých kategorií:
- do 500 obyvatel - MÍSTNÍ KNIHOVNA LITOBRATŘICE, okres Znojmo
- 501 - 1 000 obyvatel - OBECNÍ KNIHOVNA NEMOJANY, okres Vyškov
- 1 001 - 3 000 obyvatel - MÍSTNÍ KNIHOVNA DRNOVICE, okres Vyškov
- do 3 001 - 5 000 obyvatel - MĚSTSKÁ KNIHOVNA RÁJEC-JESTŘEBÍ, okres Blansko
- 5 001 a více obyvatel - KJM-POBOČKA MEDLÁNKY, okres Brno-město

Absolutní ocenění Top komunitní knihovna Jihomoravského kraje 2020 získala pobočka Medlánky z Knihovny Jiřího Mahena v Brně za „mimořádný přínos v rozvoji komunitního života, za podporu a rozvoj spolupráce na místní úrovni, podporu čtenářství a rozvíjení mezigeneračních vztahů, zejména za neutuchající zájem participovat na dění MČ Brno-Medlánky a aktivně se podílet na jeho budoucím rozvoji.“
Oceněná byla také Knihovnická osobnost Jihomoravského kraje za 2020 a tou se stala Mgr. Ilona Salajková, ředitelka Městské knihovny Mikulov za "mimořádný osobní a tvůrčí přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb a proměnu Městské knihovny Mikulov v oblíbené komunitní a společenské centrum a za mnohé inspirativní podněty napomáhající rozvoji veřejného knihovnictví a propagující dobré jméno knihoven ve společnosti".
Gratulujeme vítězným knihovnám a zároveň bychom chtěli poděkovat Místní knihovně v Hodonicích a Místní knihovně v Mikulovicích, které se sice neumístily, ale byly také mezi nominovanými.

IMG 3625