Básničky a povídky píše 150 autorů

Svou tvorbu do pátého ročníku literární soutěže Autorské čtení přihlásilo sto padesát žáků a studentů deseti základních a středních škol ze Znojma, z Prosiměřic i jihočeského Písku. Porota složená z pracovníků znojemské Městské knihovny, která soutěž pořádala, vybrala nejlepší práce z oboru poezie a prózy a udělila jim ceny a čestná uznání.

První místo v první kategorii žáků druhých až čtvrtých tříd za básničku Hodiny získala Daniela Reiterová, druhé místo obsadila Eliška Pelikánová za Kočku Vločku, třetí byla báseň Kryštofa Juránka za báseň  Proč, se pořád, musím učit? Všichni jsou ze ZŠ Jubilejní park. Stejně tak Vojtěch Poláček, který dostal první cenu, za povídku Fantastický sen. Druhá cena připadla Janě Bořilové ze ZŠ Prokopa Diviše Přímětice za Dobrodružství kočičky Micky. Školačka je nejen autorkou, ale také ilustrátorkou knihy. Příběh rokerky Natálie Svobodové ze ZŠ náměstí Republiky, porota ocenila třetím místem.


Pohled do sálu knihovny při předávání ocenění

V druhé kategorii - školáků pátých a šestých tříd, se porotě nejvíce líbila básnička Veselé číslice Kateřiny Matulové ze ZŠ Prokopa Diviše Přímětice, další ceny za poezii neudělila. Zato vybrala dvě prózy, které se umístily jako třetí -  Hororovou atrakci Veroniky Šteflové ze ZŠ Jubilejní park a práci Lucie Sitterové ze ZŠ Edvarda Beneše v Písku. Druhé místo obsadila Tereza Vlčková ze ZŠ náměstí Republiky s románem Princezna Bella a první v této věkové kategorii byla Tereza Meiringerová ze ZŠ Jubilejní park za povídku věnovanou humanitární organizaci Adra. Za Lexikon elektronických skřítků, velký ilustrovaný sešit plný pohádkových postaviček si čestné uznání odnesla pátá B. ZŠ Jubilejní park.

Nejpočetněji byla zastoupena třetí kategorie osmých až devátých tříd. Letos se sešlo 68 příspěvků - 29 básní a 39 próz. První byla báseň Paní Konečná Hany Uhlířové ze ZŠ JUDr. Josefa Mareše, jako druhá se umístila báseň Život a smrt Simony Bužíkové, ze ZŠ Prokopa Diviše Přímětice, třetí místo připadlo Anitě Waldové ze ZŠ JUDr. Josefa Mareše za báseň Desatero. V kategorii próza je umístění následující: První je Kryštof Vyskočil za povídku Jak jsem porušil zákon, ze ZŠ Prokopa Diviše Přímětice, druhá je Monika Musilová ze ZŠ Prosiměřice, za Ráno, třetí místo obsadil Ondřej Zoufalý ze ZŠ JUDr. Josefa Mareše s Povídkou na P.

První místo ve čtvrté kategorii studentů učilišť a středních škol získali za poezii dva studenti - Hana Voříšková z Gymnázia Dr. Karla Polesného a Jan Smejkal ze Středního odborného učiliště a střední odborné školy Přímětická. Druhá byla Kristýna Klejdusová, studentka Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické za báseň Zahrada lží, třetí místo porota udělila Markétě Plíškové studentce SOU a SOŠ Přímětická  za báseň Temná noc. Studentka Do Thi Phuang Thry z Gymnázia a SOŠ pedagogické se s prózou Dnes spi sladce, umístila jako první. Tuto cenu získala i Lavička v parku Michaely Seiterové ze SOU a SOŠ Přímětická.  Druhým místem, ocenila porota Příběh počítače Jakuba Kňazovčíka ze stejné školy. Jako třetí se umístila povídka TY studentky Gymnázia Dr.Karla Polesného Hany Voříškové. Studentům a žákům předali diplomy a věcné ceny - hodinky a školní potřeby, člen Rady Města Znojma Jiří Kacetl a ředitelka Městské knihovny Věra Mašková. Knihovna vydá koncem školního roku všechny oceněné práce v literárním sborníku.

Přetisk z deníku  Znojemský týden č.14/2010 ze dne 29.3.2010.


24.března 2010
24.března 2010
24.března 2010

25.března 2010
25.března 2010
25.března 2010
25.března 2010