Pock, Alexander (1871-1950)

Alexander Pock
Alexander Pock

 

  • malíř, ilustrátor

Narodil se 6. ledna 1871 ve Znojmě, na ulici Dolní Česká 12. Jeho talent a zájem o malířství se projevil již v dětství, rodiče i známí chlapce podporovali, už v 10 letech maloval svou první zakázku, bílého psa kapitána Kopala.

Po jednoletém studiu na Odborné keramické škole (1884-1885) u profesora Freitaga a profesora Gobische odchází v 15 letech do Vídně. V letech 1886-1892 tam absolvoval Akademii výtvarných umění. Další tři roky studoval v ateliéru všeobecného malířství u profesora Christiana Griepenkerla a dva roky v ateliéru pro malíře zvířat u profesora Carla R. Huberta. Za svůj obraz Das Löwepaar získal významné školní ocenění.

Po dvouleté službě u 99. pluku v Jihlavě se roku 1894 vrátil do Vídně, kde pracoval pro vydavatelství a maloval pro soukromé osoby. Ilustroval učebnice, pohádky, knihy a maloval plakáty. Sám vydává Plockovu obrázkovou knihu pro děti.

Díky jeho specializaci na malbu zvířat se stále častěji dostává do salónů vídeňské smetánky, kde maluje nejen portréty bohatých Vídeňanů, ale i jejich čtyřnohých miláčků, zvláště psů a koní.

V roce 1905 se, se svým přítelem, lékařem Otto Fuchsem, vydal na dobrodružnou cestu do jižní Itálie.

V letech 1906 -1914 vedl kurz na vídeňské Uměleckoprůmyslové škole. V této době také často navštěvoval své rodiče v rodném městě. Zde získal zakázku od městského úřadu na zhotovení portrétů několika starostů pro výzdobu zasedacího sálu zdejší radnice.

K jeho zákazníkům patřil též arcivévoda František Ferdinand, jež si nechal namalovat obraz praporečníka a později i další zakázky.

Dragoner zur Pferd Historisches Museum der Stadt Wien
Dragoner zur Pferd Historisches Museum der Stadt Wien

Alexander Pock byl též často zván na zámeček Tordas u Szekesfeheváru, kde vytvořil celou řadu kreseb loveckých psů a koní. Velmi rád též zajížděl na zámek v Lysicích k hraběti Dubskému. Na zámku se dodnes dochovala řada obrazů koní, psů a také jezdecký portrét hraběte Dubského. Tento obraz Pock vystavil roku 1927 ve Znojmě. V Lešné u Zlíně pak namaloval jezdecký obraz hraběte Bedřicha Kinského.

Během první světové války maloval obrazy s válečnou tématikou pro rakouské časopisy, portrétoval důstojníky generála Spitzmüllera, který pocházel ze Znojma. Po válce pracoval ve Vídni jako portrétista. V roce 1933 se zúčastnil výstavy obrazů brněnského uměleckého spolku, kde představil jezdecký portrét kapitána Macouna ze Znojma.

V roce 1941, při příležitosti Pockových sedmdesátin, byla na znojemském hradě uspořádána výstava, kde se objevilo několik desítek Pockových obrazů zapůjčených z autorova ateliéru, od řady znojemských rodin a ze sbírek  Jihomoravského muzea. Výstava jeho díla pak proběhla v muzeu i v roce 2000.

Alexander Pock zemřel 11. listopadu 1950 ve Vídni. Jako datum úmrtí se však uvádí i 19.11. 1950.

Hulán
Hulán

LITERATURA:

  • POLÁKOVÁ,Květoslava. Alexander Pock – Maler der Noblesse. Willkommen in Znaim und Umgebung. 2000. Folge 3, September 2000, S.8.
  • LC. Alexander Pock. Znojemské listy, 1997. Roč. 5, (20.1.1996), s.3.

 

Referátek pro Vás vypracovala Eva Šrámková.