"Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!"

K Příležitosti Dne pro ochranu osobních údajů, který probíhá 28. 1. 2014, Úřad pro ochranu osobních údajů vyhlašuje osmý ročník soutěže Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!“.

Soutěž je určena dětem ve věku do 18 let a jejím cílem je především upozornit na potřebu ochrany osobních dat, a to především v souvislosti se současnou popularitou a rozmachem sociálních sítí.

O informacích, které jsou jednou umístěny na internetu, již nikdy nelze s jistotou říci, co se s nimi bude dále dít. Informace již nelze vymazat, mohou se nekontrolovaně šířit v prostředí internetu a jejich publikováním ve světě online o sobě jejich autoři vytváří digitální stopu, která je nesmazatelná.

Co si o tomto problému myslí děti a mládež, kteří jsou denními uživateli internetu a sociálních sítí? Představte si, že o Vás někdo zveřejní Vaše osobní údaje (například jméno, rodné číslo, adresu bydliště, zdravotní stav, nebo dokonce genetické či biometrické údaje). Co se může stát?

Děti mohou napsat povídku, úvahu, scénář, nebo mohou také příběh, který si vymyslí, sehrát, natočit na video, případně ztvárnit v podobě komiksu.

Alternativní možnost mají ti, kdo rádi malují – mohou na téma ochrany zachování soukromí a osobních dat vytvořit placku na batoh.

Národní centrum bezpečnějšího internetu je partnerem soutěže.

Více informací o soutěži se můžete dozvědět zde:

http://www.uoou.cz/soutez-moje-soukromi-nekoukat-nestourat/ds-2333/p1=2333