Wessely, Herbert (1908-1998)

  • spisovatel, rytec, medailér

Herbert WesselyHerbert Wessely se narodil 13. srpna 1908 ve Znojmě. Spolu se svými třemi sourozenci vyrůstal v dobře situované rodině; jeho otec – Nikolaus Wessely – byl úředníkem, psal také často básně (avšak nikdy nebyly otištěny). Rovněž díky matce, která mu básně často předčítala, získal k lyrice pozitivní přístup.

Po roce 1922 nastaly rodině těžké časy. Otec byl po třiceti letech výkonu praxe propuštěn, aniž by dostal penzi, rovněž starší sestra přišla o práci – to vše proto, že byli Němci. Rodina neměla peněz nazbyt, nemohla si tak dovolit zaplatit dětem odpovídající vzdělání a tak děti nemohly rozvíjet své nadání.

V 15 letech se Wessely připojil ke sdružení  Wandervogel, což bylo sdružení mladých umělců, ve kterém navázal několik dlouholetých přátelství.

Postupem času začal psát vlastní básně, profesně se však věnoval rytectví, roku 1929 odešel do Jablonce nad Nisou, kde pracoval jako medailér. Zde také poznal svoji budoucí ženu Mildu, která mu později porodila dvě děti. Také v nové vlasti se věnoval psaní a mohl tak nadále rozvíjet svůj talent. V této době vznikly knihy jako Wege und Wirren, Im Malter der Not, nebo Im Rad des Jahres, tyto sbírky byly ale během války zničeny.

Roku 1940 byl Herbert Wessely povolán do armády, zažil si tak veškeré hrůzy války na vlastní pěst. O tři roky později, roku 1943, byl ale ze služby kvůli zdravotním komplikacím odvolán.

Po válce se tlak na Němce žijící v Česku stupňoval, Wesselly i se svou rodinou prchá, zbaven veškerého majetku, do Německa.

Co se týče psaní, následovaly těžké časy. Přesto se Wessely literární tvorby nikdy zcela nevzdal. Bída a chudoba byly rovněž častým námětem v jeho povídkách a básních (avšak i humorné povídky si u nej našly své zastoupení). Z této doby jsou známy například svazky jako Die goldene Wolke, Sang der Erde, nebo Der Dom.

Během 50. let pracoval Herbert Wessely v bývalé jablonecké firmě, později spolu se synem Volkerem podnikal s výrobou vstřikovacích dílů, až nakonec zakotvil na úřadě vodního stavitelství v Karlsruhe, které se stalo jeho dalším domovem.

Roku 1953 založil společně s Walterem Gstettnerem Südmährische Sing- und Spielschar. Pro spolek napsal Wessely mimojiné kompozice Der Wassermann von der Thaya a Znaimer Keltertanz. Krom toho byl Wessely spoluzakladatelem Marburgského spolku (Marburger Kreis, 1956), nebo také Společnosti Charlese Sealsfielda (Charles Sealsfield Gesellschaft, 1964).

Herbert Wessely se dožil téměř devadesáti let, zemřel v noci z 11. na 12. dubna 1998 v německém Karlsruhe.

Literární ceny (výběr):
  • Adalbert-Stifter-Preis (1941)
  • Literaturpreis der Stadt Karlsruhe (1961)
  • Sudetendeutsche Kulturpreis für Schriftum (1961)
  • Südm§ahrische Kulturpreis (1973)
  • Bundesverdienstkreuz I. Klasse (1988)
ZDROJE:

Referátek pro Vás vypracovala Petra Pavlačková.