Košťál, Josef (1914-1944)

Vytisknout
Josef Košťál
protifašistický bojovník

Josef Košťál se narodil 9. ledna 1914 ve Znojmě.

Svou válečnou Odysseu zahájil hned v roce 1939. 1. července 1939 odchází ze Znojma. Doma řekl, že se cítí nemocen a že se půjde zotavit k tetě. Přespává u známých v Třebíči, pokračuje v cestě přes Brno do Frýdku. Tam se shromáždí hlouček, který se připravuje k přejití hranic. Košťál však doopravdy onemocní a v horečce přechází o půlnoci 2. srpna hranice a dostává se do Dobratic, které tehdy patřily už Polsku. Přespáváním ve stodole a přechodem přes řeku Morávku se jeho stav tak zhorší, že musí jít do nemocnice. Po uzdravení jde dál do Krakova a hlásí se na našem konsulátu.

Z Krakova pokračuje směrem na Lvov – Krasne – Zborov, památný z první světové války - Tarnopol. Tam se dostává 18. září do ruského zajetí. V den osvobození mluví k Čechoslovákům generál Svoboda, tehdy ještě podplukovník, a potom je obnova přísahy. Naši vojáci zakusí všechny nepříjemnosti ruské zimy, a proto jsou rádi, když konečně 20. března 1940 je hlášen odjezd. Za čtyři dny vystupují na severu v Šepetovce. Následuje Kyjev, 27. března jsou v legionářsky památném Bachmači, potom ve Voroněži, Mičurinsku, Rjazani, jihovýchodně od Moskvy a konečně jsou poměrně dobře ubytováni v jednom starém klášteře. Byli by spokojeni. Trápí je jenom nekonečné čekání a nečinnost. Zatím se blíží zima a naši hoši tráví už druhý Štědrý den v SSSR. Už je ten jednotvárný život ubíjí. Konečně přišel 25. březen 1941, kýžený odjezd. Jedou přes Moskvu – Kyjev do Oděsy.

Tam se naloďují a plují do bulharské Varny a odtud do tureckého Cařihradu. Pokračují pak po souši napříč Tureckem přes Ankaru do přístavu Mersinu na Středozemním moři při zálivu Iskenderunském. Znovu se naloďují a plují do palestinské Haify. Tam si užívají odpočinku a koupání. Potom se dostanou do tábora poblíž Bejrútu. Ale brzy je začnou vozit po Sýrii, do Aleppa, zpátky do Homsu a konečně do pevnosti Palmyry. Tam se stává Košťál velitelem čety. Jednoho dne znovu nasedají a to už cítí, že se blíží jejich aktivní zasazení do bojů. Jedou znovu do Palestiny, ale pokračují do Egypta, Alexandrie a potom Tobruk. 

Košťál prodělal letecký výcvik na Bahamách a osvědčil se jako výborný letec. Přihlásil se jako dobrovolník k doplnění stavu našich letců v československé bombardovací peruti v Anglii. Byl uznán schopným a převelen na základnu letounů proti ponorkám, která měla své stanoviště v jednom úzkém údolí v severním Skotsku. Několikrát se vyznamenal, zvláště při útocích na německé ponorky.

Jednoho dne se však jeho Liberator zvedal těžce a pomalu od země. Krátce po startu se ozval prudký náraz a praskot. Ocelový pták se řítil k zemi! Vzňal se a celá posádka uhořela. Takto tragicky skončila nad Skotskem válečná Odyssea. Za své bojové zásluhy byl povýšen na poručíka letectva in memoriam.

Zemřel 29. října 1944.

LITERATURA:

Referátek pro Vás vypracovala Michaela Vrábelová.