Znojemská, Bedřiška (1928)

Vytisknout

(vlastním jménem Božena Krejčová, rozená Fritzová)

Bedřiška Znojemská
Bedřiška Znojemská

 

Narodila se 2. června 1928 v rodině důstojníka ve Znojmě-Louce.

V roce 1947 absolvovala gymnázium v Českých Budějovicích a zahájila studium na lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze. Při politických prověrkách v roce 1950 byla ze studia vyloučena a zároveň jsou jí zakázány všechny druhy škol. Proto v letech 1951-1956 soukromě studuje malbu u akademického malíře Emanuela Frinty, akad. Malíře Františka Ketzka a akad. malíře Františka Nedvěda.

V roce 1959 uzavírá sňatek s Bořivojem Krejčím. Společně se pak věnovali výzdobě zvonů, kostelů, kaplí a oltářů, vitrážím apod. V 70. letech jim hrozí vězení za jejich činnost. Uchylují se do samoty Červeného mlýna, kde si budují ateliér.

Romantické povodí Dyje se navždy zapsalo do její duše tak, že když byla nucena vzít se pseudonym, aby alespoň na chvíli skryla před tvrdým dopadem tajné policie, přijala jméno Bedřiška Znojemská.

V roce 1991 její manžel umírá. Přes tuto těžkou ztrátu se malířka snaží přenést svou prací. Obešle výstavu v Portugalsku a získává tak ohlas i v cizině. Následují nabídky výstav v Kalifornii, Francii, Švýcarsku, Anglii, Kanadě, Německu a Švédsku. Získala jedenáct mezinárodních diplomů a cen a ve Stockholmu je jí udělena zlatá medaile na světové výstavě „největších talentů“. Je zařazena do mezinárodního časopisu Art Diary – soudobé umění a jako jediná je vybrána do Internet Musea v Benátkách.

Panenství
Panenství

Kůl na vinici
Kůl na vinici

DÍLA:

LITERATURA:

 

Referátek pro Vás vypracovala Eva Šrámková.