Co dokáže knihovna? - příklady dobré praxe

Vytisknout

Milé kolegyně, milí kolegové,

doufám, že si v těchto zvláštních dnech udržujete dobrou náladu a pečujete o zdraví své i svých blízkých. Protože je vyhlášena karanténa a knihovny jsou zavřené, rád bych vás přesvědčil, abyste věnovali pár minut projektu Co dokáže knihovna?: Mapa sociálních inovací v knihovnách, který vznikl na Katedře informačních studií a knihovnictví v Brně (KISK) a který zaštítila Národní knihovna, Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR i Sdružení knihoven ČR.

Občas se setkáváme s názorem veřejnosti, politiků a někdy i našich zřizovatelů, že knihovny jako půjčovny knih, jsou v současné době internetu zbytečné, a že by měly aktualizovat svoji roli. Sami ale víme, že knihovny to už často udělaly a stále to dělají. Dnes je mnoho knihoven, které jsou skutečnými komunitními centry ve svých lokalitách, pořádají akce se sociálním přesahem, působí v místech, které lze považovat za vyloučené.

Důležité ale je, aby se o proměnách knihoven dozvěděla veřejnost a zřizovatelé knihoven. Proto kolegové a kolegyně z KISKu vyvinuli jednoduchý nástroj, který má sloužit právě k informování o tom, co dokáží a umí současné knihovny. Chceme, aby Co dokáže knihovna? byl nástroj, který bude po ruce ve chvíli, kdy někdo položí otázku, co dnes knihovny dělají, nebo tvrdí, že už jsou zbytečné.

Web Co dokáže knihovna? soustředí příklady dobré praxe, které lze využít i pro sdílení know-how mezi knihovnami navzájem. U každé služby či aktivity najdete kontakt na odpovědnou osobu.

Rád bych vás vyzval k tomu, abyste se se svými zajímavými aktivitami trochu pochlubili. Lze to udělat vyplněním jednoduchého Google formuláře, který najdete na webu. Pokud budete mít při vyplňování jakékoliv dotazy nebo budete chtít pomoci, obraťte se na Romana Novotného (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), který má web na starosti.

Budu rád, když se k této iniciativě připojíte, abychom společně vylepšili vnímání knihoven u veřejnosti i  u našich zřizovatelů až se vrátíme do lepších časů.

Určitě bude lépe :-)

Vit Richter, Narodni knihovna CR, Klementinum 190, 110 00 Praha 1, Tel: +420/221 663 338, Fax: +420/221 663 175, mobil: +420/603 223 627, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.nkp.cz, http://ipk.nkp.cz/, http://www.skipcr.cz/