Akademie třetího věku, 9. ledna 2023

I v novém roce pokračuje Akademie třetího věku při Městské knihovně Znojmo, 9. ledna 2023 tak pro posluchače začal další semestr. Zahájili jsme jej přednáškou s názvem Marie von Ebner-Eschenbachová ve Znojmě.

Pozvání přednášet seniorům přijala PhDr. Eleonora Jeřábková, Ph.D., výzkumnice, kurátorka výstav a odbornice na život a dílo Marie von Ebner-Eschenbachové z Moravského zemského muzea v Brně.

Vyslechli jsme si životní osudy malé kněžny Marie, jak a proč se z moravských Zdislavic dostala na téměř deset let do Znojma, až se nakonec natrvalo usadila ve Vídni. Poznali jsme, kdo všechno měl vliv na její tvorbu,
a také jak se její dráha dramatičky a spisovatelky utvářela a vyvíjela. Bez zmínky nezůstala ani pamětní plaketa umístěná na Masarykově nám. 18 ve Znojmě.

Průřez životem a dílem velké, avšak málo známé moravské spisovatelky, nám dokreslovalo čtení z autorčiných pamětí a dalších děl, kterého se ujal pan Mojmír Jeřábek – manžel a host paní přednášející.

Povídání bylo mimořádně zajímavé a pro většinu účastníků také velmi poučné. Tímto děkujeme našim hostům manželům Jeřábkovým a těšíme se na další přednášku Akademie třetího věku.

Akademie třetího věku, 9. ledna 2023   Akademie třetího věku, 9. ledna 2023    Akademie třetího věku, 9. ledna 2023