S knížkou do života Bookstart

V roce 2018 se Městská knihovna Znojmo připojila k mezinárodnímu projektu Bookstart, který v České republice dostal název S knížkou do života.
Cílem projektu je rozvíjet čtenářství od útlého dětství a vést rodiče k pochopení významu společných chvil rodičů a dětí strávených nad knihou.

Desatero cesty ke čtení:

  • Povídejte si se svými dětmi.
  • Čtěte svým dětem.
  • Umožněte, aby děti viděly číst vás.
  • Požádejte starší děti, aby četly mladším.
  • Choďte společně do knihovny.
  • Navštěvujte knihkupectví. Kupujte dětem knihy jako dárek.
  • Dávejte svým dětem knížky o tom, co je speciálně zajímá.
  • Mějte doma všude knihy, časopisy a noviny.
  • Říkejte si říkadla a básničky nebo zpívejte písničky.
  • Vyprávějte příběhy o své rodině a příběhy, které jste měli rádi jako děti

Děti 1. - 3. roky
Objevujeme svět hrou!

Nauč se poznávat jednotlivé části domu. Barevné ilustrace a otáčivé kolečko v tomto leporelu seznámí děti s domem, nábytkem a výbavou, co se nachází v každém správném domově. Otáčivé kolečko pomáhá rozvíjet jemnou motoriku dítěte a krásné ilustrace přispívají k rozšíření slovní zásoby.

Do koupele, hrošíku! "Co má hrošík nejradši? Dělat salta, pod vodou skotačit." Objevovat svět s tímto leporelem pro nejmenší děti od jednoho roku je tak zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvky procvičí i jemnou motoriku. Stačí jen vložit prstík do správného otvoru a lehce vysunout, zatáhnout nebo otočit a hned bude váš malý objevitel znát odpovědi.
Poznávám Copak je to za zvířátko? Je to vážně ovečka? Není na tom selátku něco zvláštního? Pojď to zjistit! Stačí lehce posunout a nikdo nemusí být tím, kým se na první pohled může zdát. Toto krásně a půvabně ilustrované leporelo je pro děti nejen hravě naučné, ale také zaměřené na pozorovací schopnosti. Pomocí posuvného prvku na každé dvoustraně mohou děti odhalovat rozdíly mezi zvířaty, která si jsou podobná. Pevný papír a malý formát jsou ideální do malých dětských rukou a posunovací prvky procvičí jemnou motoriku.
Jaro je tady Nastává jaro a pro kachničky u rybníka všechno krásně, lákavě voní. I vážka nad hladinou si užívá hru ve větru a letí se podívat na svou kamarádku žabku. Vedle sedí beruščí maminka, která má plno práce – musí svým dítkům ukázat celý svět! Na všechny své přátele se těší bobr. To je prima, když se všichni u rybníka sejdou!
Už umím poděkovat Poděkovat umí každý, nebo ne? Díky úžasnému leporelu s krásnými obrázky a veselými veršíky se to hravě naučí každé dítko. Tak hurá na to!
Kde si Píťa schladí tlapky Objevujte přírodu s hajným Petrem a veverčákem Píťou! Veverčákovi Píťovi i hajnému Petrovi je strašlivé horko. Píťa proto vyrazí do lesa vypátrat, jak se osvěžit. Po cestě potká několik zvířátek a ta mu prozradí, kam se chodívají zchladit. Žába nejraději skočí do chladivé vody a divoká prasata se zase ráda povalují v bahně. Jenže veverčákovi nejsou jejich rady nic platné. Co má udělat, aby mu v bukovém lese nebylo takové horko?
Krtek je rád, že zimu dobře přečkal, a těší se na jarní sluníčko. Ale jak ostatní zimu přežili? Když Krtek zaslechne úpěnlivé pípání malé sýkorky, která vypadla z dutiny stromu, je to úkol pro něj jako stvořený. Ptáčátko utěší, nakrmí, a než zesílí a naučí se lítat, ochrání ho před liškou.
pip Kdo se schovává za kvítím? To je veselé kuřátko. Píp! Píp! Tato knížka je určena dětem, které právě začínají mluvit a rády naslouchají zvířecím zvukům. Děti milují napodobování zvuků zvířat, ať už jsou to známí pejsci, ovce a kočky, nebo méně častí oslíci či kuřátka. Nahlédněte společně pod velký odklápěcí obrázek a přečtěte si zábavný text. 
Zvídavá veverka skáče z větve na větev, probíhá lesem a schovává si žaludy na tajném místě.
Cestou potkává další obyvatele lesa. Ale kde jsou? Schovávají se za odklápěcími částmi, které obrázek rozšíří.
Díky tomu si dítě zároveň procvičí své prstíky a jemnou motoriku. 
Objevovat svět s tímto leporelem je pro děti tak zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvky procvičí i jemnou motoriku.
Stačí jen vložit prstík do správného otvoru a lehce vysunout, zatáhnout nebo otočit a hned bude váš malý objevitel znát odpovědi.
Hlavní obrázek sloníka je jako živý díky výrazným pohyblivým očím. Leporelo s interaktivními prvky, rozvíjejícími jemnou motoriku, děti baví a zároveň nenásilně vzdělává.
Rozšiřuje jejich slovní zásobu a učí je vnímat venkovní svět.

Děti 3. - 5. let
Nechci do školky!

Tato vesele ilustrovaná kniha nenuceným způsobem děti seznámí s prostředím školky, učitelkami, hračkami a ostatními dětmi a pomůže zodpovědět nelehké, ale důležité otázky. Na konci knížky jsou uvedeny i další okruhy a témata, které můžete s dětmi probrat, kdyby se přece jenom pořád lehce bály i po jejím přečtení.

Budeš můj kamarád? Táta zajíc měl hodně práce, a tak se zajíček s oříškovou srstí vydal na dobrodružnou výpravu po okolí sám. Ale s kaluží a soutěžit se svým stínem není vůbec žádná zábava. A tak běžel dál. Doběhl až k Mračné hoře a ve vřesu tam na něj čekalo překvapení - sněhově bílý zajíček! Kouzelná knížka s překrásnými ilustracemi vypráví příběh o přátelství mezi dvěma malými zajíčky.
Zpomal a pozoruj Tato kniha je plná úžasných událostí, které se každý den v přírodě odehrávají. Některé z nich trvají dlouho, dny i týdny - například housenka, která se zakuklila a vylíhne se jako dospělý motýl, nebo veverka zahrabávající si zásoby žaludů na zimu. Jiné se stanou v pouhém okamžiku - východ slunce nebo mraky, které mění svůj tvar. Obdivuj přírodu v její rozmanitosti. Uvidíš, co všechno objevíš a poznáš, když si uděláš na prohlížení knihy a pozorování přírody dostatek času. A pak jdi ven, třeba na tvoji zahradu nebo do nejbližšího parku, a sleduj toto všechno na vlastní oči!
 Ptačí budka  

U vody, v rákosu, na stromě… víš, kde všude mohou hnízdit ptáci? Pojď se více dozvědět o ptačích budkách uměle vytvořených příbytků, které jsou přizpůsobené potřebám jednotlivých druhů ptáků. Kachní domek, hnízdo, holubník či soví budka nám odkryjí svá tajemství. Dozvíte se základní \"ptačí\" fakta, co určitým ptákům chutná, co jim prospívá nebo co je vlastně ta migrace. 

 Nebojím se tmy  

Bojí se vaše dítě tmy? Malý Tomík ano. Stejně jako skoro každé dítě na světě. Když je hluboká noc, začnou ho trápit otázky a začne mít strach. Co vidí ve svém pokojíčku? Strašidlo? Nebo jsou to hračky? Nádherně ilustrovaná interaktivní kniha dětem ukáže, že se nemusí bát! Na každé stránce si mohou „rozsvítit“ a hned uvidí, že strašidelně vypadají ve tmě i naprosto obyčejné předměty. Zábavnou formou dětem ukážete, že nemusí mít strach ze tmy!

 Emil se stydí  

Emil je malý jednorožec jako každý jiný, tedy skoro… Jeho duhová hříva mění barvy podle toho, jak se zrovna cítí. Dneska se Emil stydí, protože má narozeniny, je středem pozornosti a neví, jak na tolik pozornosti reagovat. Zjistěte, jak se Emilovi podaří stud překonat!

Podívejte, žirafa! Jak ta má ráda svoje skvrny! Zbožňuje je tak moc, že když přijde čas mytí, schová se. Chcete vědět, jestli se nakonec přece jen vykoupe? Trpělivost, slepičí babička vám všechno poví. Nezapomeňte si dobře vymydlit uši, abyste všechno slyšeli!
Další z úspěšných encyklopedií pro nejmenší obsahuje odpovědi na více než 200 běžných dětských otázek. Jsou seřazené podle témat do čtyř velkých oblastí: lidské tělo, každodenní život, kultura, zvířata a příroda. Dozvíte se například, jak dýchají rostliny, jak funguje klavír, jak se léčí zubní kazy, jak se dělá čokoláda, jak se jedlo ve středověku a spoustu, spoustu dalšího. 
Děti se naučí počítat od deseti do jedné a zpět s 10 malými medvídky. Roztomilí méďové prožívají den plný smíchu a dobrodružství.
Barevné leporelo pro děti - poskládej správně obrázky a zjisti, kde zvířata žijí, čím se živí a jaká mají mláďata.
Umíš vyjmenovat základní tvary? Že ne? S touto knížkou máš jedinečnou příležitost se je zábavným způsobem naučit!
Na každé dvoustraně na děti čeká kouzelné kolečko a stránka k procviče