ASPI - Automatizovaný systém právních informací

Vytisknout
Databáze ASPI obsahuje originálním způsobem zpracované právní informace v elektronické podobě, uspořádané do těchto částí:

Právní předpisy publikované a registrované ve Sbírce zákonů, ve Sbírce mezinárodních smluv, ve Sbírce zákonů a nařízení ČSR, Zbierke zákonov, Úředním listě, Ústředním věstníku ČSR, Ústrednom vestníku SSR, Zbierke zákonov SNR. Rezortní předpisy publikované ve Finančním zpravodaji a dalších rezortních věstnících. Mezi předpisy jsou zařazeny také nálezy Ústavního soudu. K dispozici jsou i předpisy, vydané před rokem 1945 včetně zákonů bývalého Rakousko-Uherska jako např. občanský zákoník z roku 1811, obchodní zákoník, zákon o pozemkových knihách a stovky dalších.

Literatura zahrnuje anotace z právní a ekonomické literatury, současné i historické komentáře a výklady k předpisům. Systematicky jsou zpracovávány prameny od roku 1990. Starší literatura je zpracována výběrově k problémům jako např. "Nekalá soutěž", "Konkurs a vyrovnání", "Směnečné právo" a pod. Jsou zařazeny i vynikající komentáře prof. Roučka, Sedláčka, Skály a Randy z období před rokem 1948. K aktuálním předpisům a jejich novelám jsou k dispozici komentáře předních autorů jako např. prof. JUDr. Pelikánové a to mnohdy s předstihem před verzemi tištěnými.

Judikatura a stanoviska soudů jsou systematicky zpracovány, např. judikatura ze "Sbírky rozhodnutí nejvyššího soudu" od roku 1962. Dále jsou zařazeny i judikáty z "Bulletinu advokacie", "Bulletinu Nejvyššího soudu", "Sborníku I až IV" a dalších pramenů. Ze starší judikatury jsou zařazeny i rozhodnutí ze sbírky Vážného, či Bohuslava.

Aplikace jsou volitelné a doplňující části. Všechny aplikace jsou zpracovány pomocí technologie full-text search: