Stehlík, Antonín (1945-1996)

Antonín Stehlík

  • pedagog
Antonín Stehlík se narodil 10. září 1945 ve Znojmě.

Společně se sourozenci Evou a Rostislavem prožíval nádherné dětství v umělecké rodině, kde se stal svědkem významných setkání s nejrozmanitějšími umělci, malíři, spisovateli i hudebníky, kteří navštěvovali jejich domov.

Po otci, akademickém malíři Antonínu Františku Stehlíkovi, výtvarné sklony nezdědil. Osudovou nitkou života se mu stala láska k hudbě a radost rozdávat houslemi. Již v dětství přivoněl ke kouzlu lidové písně v cimbálové muzice, vedené učitelem Milanem Černým.

Během studií na konzervatoři se stal primášem cimbálové muziky Znojemčan, jejíž historie je těsně spjata s bohatou činností Františka Koukala.

V letech 1968 až 1971 hrával s kamarády k tanci v Corsu, odkud přešel do dechové kapely Znojemská desítka. Zde poznal svoji manželku Martu, se kterou později zpíval a hrál v cimbálové muzice Polajka.

Od roku 1965 až do roku 1992 vyučoval Stehlík v Základní umělecké škole ve Znojmě hru na housle. V té době se mu v hlavě zrodil nápad založit cimbálovou muziku Polaječka. Dnes tato muzika nese jméno svého zakladatele.

Zájem Stehlíka se nesoustředil výhradně na hudbu, ale také na chovatelství, kde byl znám velkými úspěchy v chovu králíků. Stal se členem Ústředního výboru Českého svazu chovatelů, předsedou odborné komise chovu králíků a posuzovatelem v celém tehdejším Československu.

Stehlík rovněž snil o chovu koní. Tento sen se mu splnil v době, kdy odešel ze školství a stal se soukromým zemědělcem v Novém Šaldorfu.

Antonín Stehlík zemřel v den svých jedenapadesátých narozenin 10. září 1996 ve Znojmě.

LITERATURA:
  • DOČEKAL, Jan. Vzpomínka na houslistu a učitele Antonína Stehlíka. Znojemsko. Roč. 16, č. 35 (29.08.2006), s. 5.
  • MACOUN, Eman. Housle Antonína Stehlíka. Znojemsko. Roč. 6, č. 39 (24.09.1996), s. 1, 9.

Referátek pro Vás vypracovala Michaela Vrábelová.