Z "čokoládových dějin" stojí za zmínku používání kakaových nápojů při náboženských rituálech nebo využití samotných bobů jakožto historického platidla. Nedílnou součástí přednášky byla i degustace kakaových bobů a následně i samotné čokolády, během které bylo poodhaleno tajemství výroby kvalitní čokolády. Veškerá přítomná čokoláda pocházela z dílny firmy Jordi's, fungující v Hradci Králové od roku 2010. Tato čokoládovna sbírá ocenění i na světových soutěžích. Samotná degustace zahrnovala bílou, mléčnou i hořkou čokoládu s obsahem např. vanilky, pepře, skořice či dokonce kozího mléka. Po přednášce byl zahájen prodej produktů značky Jordi's, jenž probíhal ruku v ruce s citátem z úvodu tohoto článku.
Velký dík tedy patří přednášející Marcele Krčálové, která předala mnoho nových informací ze světa čokolády. Stejně tak se sluší a patří poděkovat i organizátorkám Literární kavárny a všem zúčastněným popřát čokoládové Vánoce.
Sandra Ohlídalová, studentka VOŠ Brno – obor informační služby a knihovnictví